Morgon Grå

  Foto Öland: Joachim Grusell

Morgondimma, södra Öland

 

 

Det är på samma gång oerhört vackert och melankoliskt gåtfullt. När det öländska morgonljuset träffar gryningsdimman händer något. Landskapet upplevs liksom skikta sig och uppenbara sig i olika lager från blekt isblått till djupaste blåsvart. Ibland med tydligt definierade nyanser mellan dis, alvar, stenmurar, horisont, hav och himmel. Ibland med mjuka toningar och knappt märkbara övergångar. Kusligt och betagande vackert på samma gång. När en formgivare står mitt i denna känsla och naturupplevelse händer något.

"När jag lägger mig ned på det platta Alvaret vill jag vill smälta samman med naturen och dofterna, de varma hällarna med kryddiga örter och friska lavar. På hösten det vilande, förmultnande med jordiga mörka mineraler.” formgivare Maja Lindahl.

 

 

Mjuka kulörer som flyter ihop i matta och blanka glasyrer.

  Kristin Kaspersen och Maja Lindahl.

 

 

I designprocessen av servisen Morgon Grå läggs intryck och minnen lager på lager precis som ljuset i den där speciella öländska morgonen. Formgivaren Maja Lindahl och Kristin Kaspersen möts i designprocessen med sina olika referenser och tankar.

”Mamma dukade frukostbordet fint kvällen före så det bara var att ställa fram frukosten på bordet men allt annat fanns där, koppar, servetter, tallrikar och nya stearinljus i ljusstakarna. När jag flyttade hemifrån är det något jag fört med mig. Oavsett om jag är själv eller med mina barn förbereder jag frukosten kvällen före.” Kristin Kaspersen

 

 

 

 

Kopp i Blush (Spegel med klös)

 

 

 

”Steget är inte långt till keramiken och leran i sin ursprungliga form. Upplyft ur marken. Den som människan bearbetat i årtusenden. Forma, dekorera och bränna.” Hannah Paradis


Det finns i kollektionen spår av japanskt designtänkande med dess återhållsamma estetik. Det vackra framträder tydligt i det enkla avskalade. Det ligger inte långt bort att vilja kalla Morgon Grå och Paradismorgon för ”öländsk zen”.

 

 

 

Kalk och blank Lav.

 

”Att fritt använda delarna som man vill. Dricka soppa ur en mugg, kaffe ur glas, små frukter på ett fat. Smoothie ur en kaffekopp. Spara & förvara med och utan lock. Jag blandar alla former och färger på mitt frukostbord.” Maja Lindahl

 

 

Morgon Grå/Paradismorgon: Från gryning till skymning.
Dagens alla måltider och gemenskaper.

 

 

Morgon Grå är starten på dagen och blev också starten på en designresa; Paradismorgon. Samma grundfilosofi kommer nu till uttryck under dagens alla måltider. Färgskalan är fortfarande öländsk men drar mer åt naturens alla varma lerfärger.

 

 

 

Havre, Natur och Grafit.

 

 

Där himmel och hav möts, smälter samman, flyter ihop som i en akvarell. Det platta Öland, den stillsamma variationen i horisonten och linjen, ibland flytande, ton i ton, eller som dimridåer. En enkel gest som uppstår mellan penseldraget och glasyren. Små variationer precis som i naturen. Leran och jorden ger näring till frukt och grönsaker, rödbeta, kronärtskocka, potatis. Och växter som lav, mossa fetknopp, lågväxande allvarsväxter. Spänsten mellan marken och...ljuset, det nästan savannlika landskapet kan skifta från gråskala till guld.

 

 

 

Kalk, Grå och Grafit.

 

 

 

 

 

 

Inget tar emot på Öland. Det vackra landskapet visar sig oändligt och har ingen bortre gräns.