Generösa stengodstallrikar i mjuka havre glasyrer.
Paradis C/O Lantliv
I en kalkstens lada på sydöstra Öland står det uppdukat för sommarfest. På ett av långborden i ladan står det travar med rustika tallrikar och skålar av stengods i mjuka naturliga färger. De utgör grunden i en vacker rustik stengods servis som presenterades i augusti 2017 och är resultatet av ett samarbete mellan Paradisverkstaden och tidningen Lantliv, Paradis C/O Lantliv.
Paradis C/O Lantliv, en rustik serie bruksgods i keramik i 15 delar i fyra färger, havre, vit, grå och mörkgrå, vackra att kombinera med varandra. Serien består av assietter, tallrikar, pokebowls och fyra rejäla spillkumskålar att tillreda maten i, servera och duka bordet med, ett stort vackert uppläggningsfat som gör sig fint på bänken som brödfat, en karaff, en liten mini skål, två mindre spillkum och frukostdelar som kopp, skål och äggkopp.
–Vi ville skapa en kollektion med ett rustikt lantligt uttryck kombinerat med en mer modern, funktionell form. Att vi blev nominerade till Formex Formidable visar att vi lyckats skapa en modern designklassiker, säger Anna-Lena Sventelius, chefredaktör på Lantliv och initiativtagare till samarbetet.
En duktig drejare sätter formen i en enda rörelse. Lantlivs serien har generösa former och på insidan ser man tydligt spåren efter drejarens hand. Som keramiker måste man underordna sig materialets eget tempo. Leran går inte att skynda på, den måste få torka färdigt och den måste brännas och svalna långsamt. Det är en process som kräver kunskap och som tar tid. Det mesta tillverkas i verkstaden har hanterats för hand i närmare 30 olika moment. Olika serier produceras på olika sätt men ett större fat kan ta flera veckor.
På Öland är naturen och jordbruket nära. Jorden ger oss grödor, betor, kockor, potatis, fruktträd, bärbuskar, raps, kryddor, havre och även lera tas ju ur jorden. Att servera mat i kärl av keramik sluter cirkeln. Händerna brukar jorden, bearbetar leran och slutligen maten. Det är vackert att dekorera bordet med olika gräs och ängsblommor.
För en lantlig dukning använder vi vintage bestick, olje-lampor eller ljusfat, glasvaser, rustika träskärbrädor, handdukar och bordsdukar i linne, örter, lantbröd, karaffer med vin eller vilda buketter.
På Ölandska gårdar finns det ofta en kalkstenlada i anslutning till bostadshuset som man kan använda till fest, atelje eller orangeri. Vi firar påsken i april, grodden i maj, midsommar i juni, kräftorna i augusti och skördefest i september på Öland.
Servisen Paradis C/O Lantliv kan påminna oss om måltiderna som lagas och serveras i lantköket eller uteköket i trädgården, de stora middagarna där alla, familj och vänner samlas. Grödorna och keramiken är lokal och närproducerad som i Italien, Sydfrankrike eller förr i tiden här. Förr festade man på det som man skördat som man fortfarande gör i Sydfrankrike.
"Det finns något väldigt härligt att bjuda på mat i öppna vackra generösa kärl. Man vill att gästerna kring bordet ska känna den där värmen och lusten" Hannah Paradis
Här drejas Spillkum. När skålen är drejad gör drejaren piparna med tummen i den blöta leran.
Alla skålar/spillkum i Paradis C/O Lantliv har två pipar, en formdetalj som har också en fin funktion när man häller som stöd och stopp och bra att lägga serveringsbesticken i vid servering.
Lantlivsserien doppas vilket ger den typiska linjen mellan lera och glasyr. På Glasyrerna Havre och Grå uppstår det livfulla effekter i mötet med leran och glasyren vid bränning. Glasyren måste bli lagom tjock så att den inte rinner eller blir för tunn. Sedan går godset iväg till den andra bränningen, upp till 1 250 grader. Här sker en process som kallas sintring, då keramiken förglasas och blir hållbar och vattentät. Glasyren måste komma upp i exakt rätt temperatur. Olika glasyrer är olika känsliga. Ugnssättaren lägger ett tredimensionellt pussel där de olika glasyrerna har olika platser i ugnen. Det tar ungefär ett halvt dygn att gå upp i topptemperaturen och sedan ner igen via platåer och utjämningstemperaturer totalt ca 3 dygn.
Verkstaden, butiken och bostadshuset på Öland är ritade av Olof Paradis och har utvecklats under åren då produktionen förändrats och vuxit. Tidigare ugnsrum, dekor och drejplatser i verkstäderna har blivit ateljeer och spännande butiksytor. 2015 invigdes den nya verkstaden och den är öppen för besökare hela året. Välkommen!
Frukost i köket: Paradis C/O Lantliv i Havre, kopp med öra, assiette, äggkopp, kanna 0,5 l, spillkum 0,3 - 0,5 l, spillkum mini (Kopp i ockra blank och munblåst glas Morgon grå)
Alla delar i servisen drejas och glaseras för hand utom mattallriken och assietten, de formdrejas då de ska vara enkla att stapla. Mjuka, runda silhouetter och former. Muggar, skålar, tallrikar & kärl, travade i varandra. Leran, glasyren och handen skapar tillsammans små skiftningar i varje produkt, tillsammans ger det en levande och sinnlig dukning som kan inspirera till trevliga samtal runt bordet och aktivera ytterligare sinnen till måltiden. Händernas linjer efter drejningen syns i leran, vars råa textur får skymta fram på undersidan av delarna. Alla delar är tänkta att användas i vardagen och går att diska i diskmaskin och värma i ugn och i mikro då de är tillverkade i stengodslera.
"Jag har hellre färre föremål i mitt kök men att de som finns där är mångsidiga, slitstarka och vackra. Att vardagsföremålen är lagom många och tilltalar ögat är viktigt, då håller de över tid" säger Anna- Lena Sventelius.
Naturens egna färgpalett gör sig extra fint mot keramiken
Alla delar går bra att använda i diskmaskin och micro. Du kan baka, bereda i samma kärl. Det största fatet/ spillkummet är 40 cm i diameter och är underbart på köksön, köksbänken eller mitt på bordet fylld med bröd, säsongens grönsaker eller en stor pasta. Använd gärna träslevar vid servering för den naturliga och mjuka känslans skull och en vacker linne handduk i runt brödet.