Multikonstnären som brinner för den kulinariska upplevelsen

 

I våra stories delar vi med oss av intresseväckande och medryckande historier som på ett eller annat sätt kan kopplas samman med oss på Paradisverkstaden. Den här gången har vi fått förmånen att träffa den företagssamma och nyskapande hotellägaren Christofer Johansson.

Mellan karga kalkstenslandskap och grönskande marker breder den vackra sommarstaden Borgholm ut sig. Historien om det anrika Hotell Borgholm kan göras lång - precis som deras lista på utmärkelser och prisbelönta kockar. I slutet at 70-talet kom Karin Fransson (tidigare ägare) till Öland på semesterresa och det var början på det som gjort Hotell Borgholm vida känt.

En stor del av av den prisbelönta menyn serveras på stengodskeramik från Paradisverkstaden, Hotell Borgholm har även keramik som är framtagen unikt för hotellet.

 

Eva Paradis har handmålat flera av serveringsfaten med inspiration från Hotell Borgholms örtträdgård

 

Foto Hotell Borgholm / Gustav Björlin & @badassfoodstories      

 

Mot Hotell Borgholm

Vi har bestämt att vi ska ses straxt efter lunchtid, vi är lite tidiga så vi slår oss ner och väntar i hotellets bar/lounge. På flera av borden ser vi Paradisverkstadens ljuslyktor ur serien Fröhus på plattor av Ölandssten.

Bara en kort stund senare möter Christofer upp och vi går ut till hotellets örtträdgård. Här skapar dofterna från örterna tillsammans med materialval på inredning en behaglig och avkopplande atmosfär.

Vid ett besök på Hotell Borgholm märker du snabbt att du som besökare blir väl omhändertagen och att känslan för detaljer är en stor del av verksamheten.

Läs mer här nedan om vårt samtal med Christofer och hur det kom sig att han hamnade på Öland.

 

Namn
Christofer Johansson

Uppväxt
Nossebro Östergötland

Karriär
Just nu VD & ägare Hotell Borgholm Öland, drivit Eksgården Gårdby,
kökschef Krakas krog Gotland, kock i USA & Danmark.

Fritidsintressen
Resor - uppleva mat och kulturer. Löpning & cykel, genomfört Ironman & Nordenskiöldsloppet (det galna 2018)

Tre saker som får dig må bra
1. Mat och dryck i alla former så länge den är vällagad och god
2. Birdies på golfbanan, hcp 3,5
3. Flyt - bra dagar som skapar en positiv känsla


 

Kreativ ledare & multikonstnär

På Hotell Borgholms innegård finns det bland annat ett inrett växthus, bar och en örtträdgård. Här vilar det nu ett lugn efter lunchgästerna. Christofer berättar att Hotell Borgolm som projektet är så pass nytt och det är mycket som händer när verksamheten fortfarande är i en utvecklingsprocess. Det kräver mycket handpåläggning och närvaro i detaljarbetet vilket de hoppas gästerna upplever.

- I processen ser jag mig som en multikonstnär, gillar produktutvecklingen i form av mat & dryck lika mycket som jag slipar på detaljerna i hotellet. Min roll på hotellet blir till stor del som en kreativ ledare säger Christofer.

 

" Jag jobbar på kontoret på dagen som VD/ägare & under kvällen i service på restaurangen. Har egentligen två anställningar men bara ett på pappret " - Christofer Johansson

 

Öland av en slump

Vi pratar lite om Öland och Christofer berättar att han innan oktober 2015 faktiskt aldrig varit på ön.

- Det hela startade egentligen med ett telefonsamtal mellan en gemensam vän till mig och Daniel (delägare i Hotell Borgholm) då han berättade att han precis hade köpt Eksgården på Öland.
Christofer fick luren och då en förfrågan om det fanns intressee av att driva Eksgården. Christofer åkte ner till Öland och såg på Eksgården och startade därefter sitt första bolag.

- Jag hann ju bara driva Eksgården ett år innan Karin & Ove (tidigare ägare Hotell Borgholm) kom förbi och ställde frågan om jag var intrersserad av att ta över Hotell Borgholm.

- Så ungeför som Karin så var det en slump att jag kom till Öland, Karin som var på Öland med en vännina och träffade kärleken och jag som fick en förfrågan om ett hotell. Så på den vägen är det.

 

 

Det gastronomiska alvaret

Det riktigt lyser i ögonen på Christofer när han pratar om de dofter och smaker som Hotell Borgholm ofta får så mycket lovord för. Det Öländska landskapet är unikt med dess kalkrika jordar och blomstrande ängar och det är precis därifrån de hämtar inspirationen.

– Från vår egen örtträdgård kommer de dofter och smaker som sätter prägel på hela vår matkonst, säger han samtidigt som han med en armrörelse visar den fantastiska miljön.

Redan under mitten av 1800-talet drevs gästgiveri i den äldre delen av hotellet ut mot Storgatan. Gästgiveriet blev Borgholms Stadshotell som 1972 bytte namn till Hotell Borgholm.

Vi tar nu vidare arvet från Karin Fransson och lyfter det till nya höjder – vi kallar det för det gastronomiska alvaret, berättar Christofer.

- Det handlar om kopplingen till platsen vi befinner oss på och seriositeten i det vi vill förmedla. Inspiration som är hämtad från det Öländska landskapet är den vi vill att gästen ska få uppleva förklarar Christofer.

 

Missa inte filmen här nedan där Christofer pratar om hur de på hotel Borgholm knyter an till det lolaka på Öland.

 

Produktion badass food stories

" Öland har potentialen och framtiden för sig, det var det jag såg när jag kom hit och jag vill vara en del av den utvecklingen.." - Christofer Johansson

 

 

Utveckla Öland

Det märks tydligt att Christofer brinner för sin verksamhet och utvecklingen av Öland. För de verksamheter som redan nu har en lång tradition och ett starkt varumärke är det vikigt att fortsätta bidra och vara det. Konkret gynnar det alla. Ju fler besökare som får uppleva det genuina Öland gör att desto fler fler verksamheter får möjligheten att visa sin del av Öland.

- Av den anledningen vill jag vara en viktig aktör i själva utvecklandet av Öland säger Christofer.

 

Ett boulangeri i Borgholm

Vi tar en liten rundtur och Christofer berättar att Hotell Borgholm bygger nu ett boulangeri, bageri/konditori tillsammans med delikatessbutik. Här satsas det på en brödkultur med lokala kopplingar. Boulangeriet öppnar i lokaler som är i anslutning till hotellet, ut mot Storgatan, en viktig strategi då Hotell Borgholm vill bli mer tillgängliga.

- I delikatessbutiken kommer vi erbjuda mat som är möjlig att ta med när gästerna utforskar Öland. Vi siktar på att öppna våren 2023 säger Christofer.

 

"Livet är mest fullt av möjligheter, det gäller att nyttja dem på vägen.. - Christofer Johanssson"

 

Äkta & genuint

Var du än befinner dig på Hotell Borgholm kommer du i kontakt med välgjort hantverk och material som skapar en känsla av "det äkta". Vi är nyfikna på vem som är hjärnan bakom interiören.

- Jag vill jobba med folk jag känner och har en relation till. I grund och botten handlar det om kvalité, materielval, relationer och iditentitet. Först då kan man prata på djupet om vad det egetligen innebär. Det är viktigt att det ska finnas en naturlig koppling till materialet och Öland säger Christofer.

- Konkret handlar det om platsen, som en kreativ process där vi som hotell vill att gästen ska uppleva platsen vi befinner oss på. Att du ska känna det äkta och genuina. Även om vi tar inspiration eller hämtar råvaror från andra delar vill vi ge gästen Öland.

 

Konstant process framåt

Christofer förklarar att han tycker att själva skapandeprocessen är väldigt kul, att han i grund och botten är sjukt rastlös, vill att det konstant ska hända saker och ting och det då speglar av sig utvecklandet.

- Det kommer nog vara så hela livet, jag har svårt att vara helt nöjd, det är en konstant process framåt. Fast det är egentligen inget som påverkar mig. Livet är mest fullt av möjligheter, det gäller att nyttja dem på vägen säger Christofer.

 

 

Samarbetet Paradisverkstaden / Hotell Borgholm

Vi lämnar trädgården och går inåt, förbi bar/lounge och kommer in i restaurangens matsal. Just nu är det inga gäster men förberedelserna är full igång. Borden är färdigdukade, vackra i sin enkelhet.

- Vi vill få bort de element som skapar den stela känslan, som tex en vit duk. Ta fram det trärena och lyfta fram det som är kopplat till trädgården. Det är faktiskt så vår undertallrik med pinjekvisten kom till, det är den som har varit utgångspunkt när vi lagt till fler produkter i samarbetet med Paradisverkstaden, berättar Christofer.

 

Vi förstår och kan tolka varandra

- Örtträdågrden är hotellets kärna i produkten, vi ville lyfta in den i upplevelsen på hotellet. Här kommer Paradisdverkstaden och Evas konstnärskap in som är kopplat till växtriket. Därför tror jag att samarbetet blev så framgångsrikt, vi förstår och kan tolka varandra.
- Det handlar om ett helhetskoncept, i det finns det en vilja och strävan att materialet ska lira med helheten säger Christofer.

Hotell Borgholm använder en del av Paradisverkstadens ordinarie sortiment till interiör och till sin dukning men också en hel del keramik som är skräddarsytt unikt för hotellet.

 

Christofer berättar vidare om hur de arbetar och hotellets planer för hösten, alla de upplevelser de erbjuder. Här i link (till Hotell Borgholm) kan du se mer vad som händer hos dem just nu.

Det är dags för oss att tacka för pratstunden. Vi kan verkligen rekomendera ett besök på Hotell Borgholm, här får du uppleva Öland på bästa sätt.

Bröllop på Hotell Borgholm
Lite längre fram kommer ni kunna ta del av mer detaljerad info om vårt samarbete och se bilder från ett bröllop (se slide nedan) som hölls på Hotell Borgholm med keramik framtagen av Paradisverkstaden.

Vi ses i nästa storie

bilder från bröllopet