Paradisverkstaden

Om Paradisverkstaden

Paradisverkstaden är en familjedrivet företag som formger och tillverkar sin keramik i verkstaden och ateljé på Öland.PARADIVERKSTADEN grundades 1975 av Eva och Olof Paradis, och har blivit ett välkänt utflyktsmål på Öland med sin öppna verkstad och generösa butik. På 80-talet började ett samarbete med Slottbodarna och Paradisverkstaden blev hovleverantör. Över åren har formspråket utvecklats, intresset växt och numera efterfrågas Paradisverkstans keramik i hela Sverige, i Norden och andra delar av världen. Nu genomgår Verkstan ett generationsskifte där döttrarna Hannah och Moa tar över verksamheten bit för bit.

KERAMIKEN TILLVERKAS mestadels i verkstaden på Öland. Att allt gods drejas, glaseras och penselmålas för hand gör att ingen tallrik eller skål blir den andra lik. Händernas linjer efter drejningen syns i leran, vars råa textur får skymta fram på undersidan av delarna. Alla delar är tänkta att användas i vardagen och går att diska i diskmaskin och värma i ugn och i mikro då de är tillverkade i stengodslera.

TYPISKT för Paradisverkstadens formspråk är det mjukt organiska förenat med strama konturer, färg, mönster och strukturer. Naturens former och växlingar är en ständig inspirationskälla. De senaste åren har Paradisverkstaden gjort flera uppmärksammade designsamarbeten som till exempel med tidningen Lantliv eller livsstilsföretaget Grandpa. "Vi tycker att nya formgivare och ny publik är väldigt givande, speciellt nu när vi genomgår ett generationsskifte. Vi vill att alla ska få uppleva hur fint det är med lera och hur materialet kan komma i så många skepnader. När vi formger tillsammans med andra händer det något nytt som överraskar och inspirerar både oss och publiken. "


Paradisverkstaden gör ofta SPECIFIKA UPPDRAG som att utvidga existerande serier med skräddarsydda delar för till exempel restauranger eller hotell, eller att ta fram specialgjorda lösningar för offentlig miljö. I den egna verkstaden finns en stor spännvidd mellan i stort eller smått, liten specialformgiven eller en stor upplaga för en bred publik.

LERAN är ett uråldrigt material som aldrig har matchats. Grävd ur jorden, mjuk, följsam och formbar för att brännas och hålla i evighet. Möjligheterna är oändliga. De naturliga materialen och den långsamma processen är något som ligger i tiden. Paradisverkstan är ett litet och dynamiskt familjeföretag med fötterna i jorden med många spännande möjligheter och utmaningar. Deras produkter finns att hitta hos återförsäljare, och på nätet eller varför inte besöka de vackra lokalerna på Öland!


HISTORIA

Det började på Capellagården, Carl Malmstens skola i Vickleby på Öland. Olof utbildade sig till keramiker och Eva till textilkonstnär. Efter utbildning och praktik i Frankrike och Danmark startade de Paradisverkstaden 1975. Redan från början var formspråket speciellt med sina falser, kulor och inåtvända kanter. Ursprunget var Olofs former och Evas dekorer. De började tidigt ta in elever som vidareutbildade sig efter olika konsthantverksskolor.
På åttiotalet gjordes serierna "Blå och Rosa blom" och Slottskrukan för Slottsbodarna. 1986 utnämndes Paradisverkstaden till Kunglig Hovleverentör.

Olof drejade fågelbord, ljusträd och pelarfat i flera våningar som Eva utsmyckade i relief. I takt med efterfrågan ökade lades delar av drejningen ut, dvs. rågodstillverkningen, på keramiker på Gotland. Senare kom den att hamna i en liten verkstad i närheten av Gdansk, Polen, på grund av bristen på yrkesdrejare här och den goda hantverksskickligheten där.

På nittiotalet exploderade färgskalan i Evas kollektion Vågade Prickar och Ränder. Olof utvecklade nya tekniker med dubbeldrejade former som Eva målade med guld och platina. De ställde ut på NK och Svenskt Tenn och började delta på mässor i Stockholm och Frankfurt. Bland annat serien Natur i Fylelera, och Strand i vitt och platina utvecklades samt en ny dekorteknik på servisen Spira. I samarbete med Millesgården gjordes den första gjutna kollektionen Fröhus som fortfarande fröar av sig och nu blivit en klassiker.

Parallellt med Evas unika fat och urnor med handskurna reliefer kom Hannah Paradis första kollektion med burkar och kärl i svulstiga former och rutiga dekorer. Moa Paradis utvecklade kollektionen Linje med produkter för trädgård såsom hängande fågelbad, trattformade krukor och det fina lilla ljusfatet Linje, som är en av Paradisverkstadens mest sålda produkter.
Större sällskap kan boka verkstaden för aktiviteter som drejning, måleri och skulptur.
Välkomna!